Sirova hrana i njega zubi 

zubi_sirova hrana

Mnogo je ljudi zabrinuto za efekte koje konzumiranje puno voća ili konzumiranje zelenih kašastih sokova baziranih na voću ima na zube. Istina je da šećeri u voću mogu hraniti bakterije u ustima, što doprinosi kvarenju zubi. No što mi možemo učiniti da zadržimo zdrave i jake zube, a da jedemo puno voća i pijemo zelene smoothies bez straha?

  • Perite zube češće! Ako ste tijekom cijelog dana na voću ili jedete više voćnih obroka na dan, trebali bi prati i ispirati zube češće nego obično, osim ako i inače ne perete zube nakon svakog obroka. U stvari, jeli vi puno voća ili ne bilo bi dobro češće prati zube zbog zdravlja zubi.
  • Pijte zelene sokove na slamčicu, to pomaže da se minimizira izlaganje zubi. Možete naći staklenu slamčicu koja je više ekološka a i može se upotrebljavati više puta nego plastična

smoothie sa slamkom

  • Isperite usta vodom! Nakon voćnog obroka, nakon zelenog soka, isperite usta da se riješite ostataka šećera i ostataka s vaših zubi.
  • Jedite hranu bogatu mineralima, važno je dati organizmu minerale koji će održavati jake zube i kosti. Uzimajte dovoljno kalcija iz lisnatog povrća, svježeg voća i povrća. Možete pratiti svoj unos kalcija putem softwarea koji se zove Cron-o-meter, online.

zeleno lisnato povrce

  • Nemojte biti na kiseloj prehrani! Siguran put ka osteoporozi i problemima sa zubima je kisela prehrana, koja traži od vašeg organizma da troši kalcijum iz vaših zuba i kostiju. Prehrana koja se bazira na biljnoj hrani i na minimalnom unosu rafinirane, procesuirane, bazirane na žitaricama hrane kao i hrane životinjskog porijekla (uključujući i mlijeko i mliječne proizvode), je najbolja za zube i kosti.
  • Unosite puno vitamina D, to je važan vitamin za izgradnju jakih kostiju i zuba. Tijekom toplih mjeseci izađite na sunce i upijajte ga. Nemojte pretjerivati da ne izgorite. Za vrijeme hladnijih mjeseci, uzmite suplement vitamina D ili otputujte u toplije krajeve.

vitaminD_iz sunca

  • Izbjegavajte ljepljivu hranu koja vam zapinje za zube, takva hrana je užasna za vaše zube. To uključuje većinu sušenog voća i ostale hrane, poput orašastih maslaca koji se lijepe za vaše zube i razvlače po ustima, hraneći bakterije koje uzrokuju probleme sa zubima. To ne znači da ne smijete uopće jesti takvu hranu, samo je nemojte staviti na stalnu listu.
  • Perite i ispirajte nježno, većina zubara sad preporučuje upotrebu mekanih četkica i ispiranje, da bi se izbjeglo uništavanje cakline i desni.
  • Izbjegavajte abrazivne paste za izbjeljivanje zubi, neke paste za izbjeljivanje sadrže sićušne dijelove koji stružu vaše zube da ih očiste. To struganje može i stanjiti vašu caklinu (moj slučaj) i iritirati vaše desni.Odaberite one bez floura!

njega zubi

  • Učite o pravim uzrocima nastanka karijesa i paradontalnih bolesti!