Danas čemo pričati o detoksikaciji i čišćenju, što je važan dio u nošenju sa stresom kao i u poboljšanju zdravlja i liječenju od bolesti.

Postoji ogromna industrija detoksikacije u svijetu “prirodnog zdravlja”. Ako vas zanima, moje mišljenje je, zaboravite suplemente za detoksikaciju, post uz sokove i ispiranje crijeva i ostale varljive dijete, umjesto toga prigrlite način prehrane i životni stil koji će olakšavati detoksikaciju. To znači jedite mnogo svježeg, očišćenog sirovog, organskog voća i lisnatog zelenog povrća.

keljcitrusimaslačak
Citrusno voće i gorko zelenje poput maslačka i kelja su kraljevi detoksikacijske hrane. Ostalo što možete učiniti da pomognete u detoksikaciji organizma:
– Uzeti organski uzgoj umjesto konvencionalnog
– Izabrati sredstva za čišćenje i osobnu higijenu prirodnog porijekla ili kućne izrade, umjesto sintetičkih i kemijskih proizvoda.
– Reducirati ili eliminirati upotrebu plastike, koja može ispuštati toksične kemikalije poput Bisphenol-A (BPA) u vašu hranu, vodu i tijelo.
– Redovito vježbajte da izbacite toksine znojem.
– Reducirajte ili eliminirajte svoju ovisnost o energetskim stimulatorima, npr. prekinite s ovisnosti o kofeinu i dobivajte energiju iz cjelovite hrane, rađe nego iz kave.
– Odvojite si vrijeme za meditaciju i relaksaciju i budite kreativni.
– Jedite više sirovog, biljnog i eliminirajte obrađenu, umjetnu hranu, (junk food)
– Jedite hranu niske masnoće, cjelovitu, baziranu na biljnoj prehrani. Dok se mnogi kunu u sirovu vegansku prehranu, vi možete imati istu dobrobit za zdravlje sa cjelovitom hranom, uglavnom sirovom.

Ne morate ići na drastične , produžene tretmane čišćenja (detoksikacije). Počnite uključivanjem nekih zelenih smoothieja u svoju dnevnu prehranu, a to će pomoći u detoksikaciji.

Evo jedan ukusni detoksikacijski smoothie:

limetamaslačaknaranča

Limetin detoks smoothie:
sastojci:
1/2 srednje velikog limuna, oguljenog i bez sjemenki
1/2 srednje celike limete, oguljene i bez sjemenki
2 srednje velike banane
sok jedne velike naranče
1-2 šalice nasjeckanog zelenja maslačka ( ili nekog drugog zelenja lisnatog)

uputstvo:
Stavite sve sastojke osim zelenja u blender, izmiksajte kratko, zatim dodajte zelenje i miksajte još 30-tak sekundi ili dok ne postane kremasto.

Dobar tek! ♥