Danas ćemo se fokusirati na prehranu. Koja je najzdravija prehrana? Istina je:nitko to zapravo ne zna!
Svaki stručnjak za zdravlje ima svoje mišljenje o tome koja je prehrana najzdravija, svaka dijetetska filozofija kotradiktorna je i zbunjujuća. Nutricionizam zbilja može donijeti puno glavobolje.
Neki stručnjaci preporučuju vegetarijansku ili vegansku prehranu, dok drugi kažu da treba jesti meso da bi čovjek bio zdrav. Neki kažu da treba jesti puno ugljikohidrata ili voća, dok drugi kažu da treba izbjegavati ugljikohidrate i posebno voće.
Neki stručnjaci promoviraju sirovu prehranu, dok drugi kažu da nas kuhano “čini ljudima”. Ako pokušate slijediti svaki savjet o prehrani jednostavno će te izludjeti i izgubiti zdravlje pokušavajući razumjeti sve to.
Dobra vijest je da se svi u osnovi slažu sa slijedećim:
1. Treba jesti hranu baziranu na bilju. To bi moglo značiti biti vegan ili vegetarijanac, maknuti ili smanjiti unos mesa i jaja ili ih nabavljati iz prirodnih uzgajališta, malih farmi.
Što god činili, jedite barem 5 obroka (još bolje i 10 ako možete), svježeg, cjelovitog, očišćenog voća i povrća svaki dan.
Stručnjaci koji preporučuju meso, preporučuju meso životinja koje se hrane prirodno, sa malih farmi i izbjegavanje pod svaku cijenu svega što je uzgojeno u tvorničkim farmama (nažalost većina mesa u restoranima i supermarketima je takvog porijekla).

2. Izbjegavajte hranu obrađenu modernim metodama. Bolje rečeno “proizvedenu” hranu. Sve što je obrađeno i dolazi u paketu, kutiji ili vrećici ili je pak dehidrirano, zakuhano, rafinirano ili mijenjano na bilo koji način od svog prirodnog stanja, ne bi trebalo nikako igrati neku veću ulogu u vašoj prehrani.

3. Zdravlje je ipak više od onoga što jedete. Možete jesti najzdraviju hranu na Zemlji, a opet ne biti baš najzdraviji, ako je ostalo u vašem životu izvan ravnoteže. Zdrava prehrana nije zamjena za vježbanje, sunčeve zrake, pozitivan stav i ispunjenu vezu.
Ako osjećate da trebate mijenjati prehranu, ne morate je mijenjati pod pritiskom preko noći. Treba vremena da se uspostave nove navike. Mijenjajte prehranu polako, izbacite neke nezdrave namirnice i zamijenite ih zdravijima. Zeleni kašasti sokovi su zakon. Uvijek možete zamijeniti jedan nezdravi obrok sa nekim od zelenih kašastih sokova, npr.

Jedan recept za zamjenski obrok sa zelenim kašastim sokom:

ananas špinat celer

Sastojci:
2 srednje velike banane
1 šalica ananasa, narezanog u kockice
1 osrednje velika stapka celera
2 šalice špinata
1 čajna žlica namočenih chia sjemenki (ako nemate chia, dobre su i sezamove, suncokretove ili lanene)
1 čaša vode

Upute:
Sve sastojke osim špinata staviti u blender i promiksati pola minute
Dodati špinat i miksati dok ne postane glatko i kremasto.
Dobar tek!