Vježbe za jačanje mišića očiju i poboljšanje vida

 

vid oko

 

1.Treptanje

treptanje je često zanemareno, a opet jednostavan način da održavate oči svježima i sposobnima da se fokusirate duže. Korisnici kompjutera i TV gledatelji manje trepću s očima, pogotovo kad se zagledaju u nešto. Pokušajte sada kao jednostavnu vježbu. Trepćite svake 3-4 sekunde slijedeće 2 minute. Nakon što odradite te 2 minute, zamislite kako vam se oči osjećaju, jesu li napete, opuštene, umorne. Sad pokušajte ne treptati 30 sekundi u slijedeće 2 minute i vidite kakva je razlika.
Kad god trepnete vaše oko ide u kratki period tame što pomaže da vam oči ostanu svježe i otpuste prijašnju informaciju, spremne za novu informaciju, to pomaže da se oči opuste.

2.Dlanovanje

Ovo se radi da se otpusti napetost oko očiju i kao način da se oči odmore od kompjutera i slično.

Ovako se radi:

  • Duboko udahnite nekoliko puta prije nego počnete.
  • Smjestite se udobno, dok se oslanjate naprijed na stol ili laktovima na koljena, zatvorite oči.
  • Protrljajte ruke snažno jednu o drugu da vam se dlanovi dobro zagriju.
  • Poklopite oči dlanovima tako da sredina dlana ide preko oka vrhovi prstiju na čelo a vrh dlana na jagodičnu kost. Pokopite tako da možete slobodno treptati očima ispod dlana i da ne stišćete previše oči.

To je to, dlanovanje vam daje priliku da odmorite um i oči na nekoliko minuta. Možda i ne izgleda kao neka vježba, ali budite sigurni da je korisna, za probu dok čitate, poklopite oči dlanovima na deset sekundi i pogledajte slova, vidjeti ćete da ih vidite oštrije.

3.Oblik osmice

Ova je vježba za jačanje i povećanje fleksibilnosti mišića očiju. Jednostavna je ali dobra.
Zamislite oko 3 metra ispred sebe, divovsku osmicu, sad je prevrnite na stranu (izgleda kao znak za beskonačno). Sad pratite očima oblik osmice, polako, prvo udesno nekoliko puta, a onda na drugu stranu. Možda vam prvi put bude izgledalo čudno, ali vrijedi truda nastaviti s tim.

4.Fokusiranje na blizu i daleko

Ovu vježbu možete raditi bilo gdje (ako vam ne smetaju začuđeni pogledi ljudi oko vas).

Dakle, ugodno se namjestite, sjednite, (ili stojite), to je kratka vježba.
Ispružite palac na 30-tak centimetara ispred sebe i fokusirajte pogled na njega, onda fokusirajte pogled na nešto ispred sebe, na udaljenost od 10 – 20 metara. Na svaki duboki udah izmjenjujte fokus sa placa na predmet ispred sebe. To će s vremenom ojačati mišiće u vašim očima i poboljšati vaš vid.

5.Zumiranje

Ovo je još jedna lagana i brza vježba.

Dakle sjednite u udobnom položaju, ispružite ruku sa palcem gore i fokusirajte oči na palac, dok je ruka ispružena. Sad polako približavajte palac prema očima i dalje fokusirajući pogled na palac, sve dok ne približite palac na 5cm od svog lica. Sad opet mičite palac dok ne ispružite ruku i dalje fokusiranim pogledom na palac. Tako ponavljajte vježbu 1 – 2 minute. Možete i više puta na dan. Ova vježba će ojačati vašu sposobnost fokusiranja i vaše očne mišiće općenito.

Nadam se da će ovaj post probuditi vaš interes za vježbe za bolji vid prirodnim putem i da će vas zainteresirati da istražujete ovu temu i više. Ja nisam expert za ovo polje, ali ove vježbe funkcioniraju kod mene, možda će i kod vas.