Zeleni kašasti sokovi i sirova hrana za zdravlje

Skidanje kilograma u pet koraka

5koraka

Idemo malo pričati o mršavljenju kao i o hrani za koju mislite da je zdrava, a u stvarnosti i nije. Da krenemo!

Evo 5 koraka za početak za gubljenje kilograma od danas :

1. Jedite iz manjih tanjura

tanjur
Jesti manje obroke ne znači gladovati, ali to dakako znači obratiti pažnju na količinu i vrstu hrane koju konzumiramo. Jedite polako  i svjesno i kad osjetite zadovoljstvo, prestanite jesti. Pripremite svoje obroke ii grickalice unaprijed tako da možete vidjeti koliko pojedete. Jedna od najefektnijih kontrola veličine obroka je jesti iz manjih posuda. Tu je psihološki element za gubljenje na težini. Osjećaj zakinutosti ili zabrane čini stres i gura nas da žudimo za hranom. Jedenje iz manjih posuda kreira vizualnu iluziju da je tanjur puniji, to vas ohrabruje da uzimate manje hrane, dok veća posuda djeluje obratno.Važno je da ne smijete ograničavati svoje obroke ako ste na sirovoj veganskoj prehrani inače riskirate manjak nutrijenata. Ako želite promijeniti prehranu, a ipak izgubiti na težini razmislite o nemasnoj, sirovoj ili visoko sirovoj prehrani.

2. Zamijenite jednu grickalicu s komadom voća

jabukekruške
Kod grickalica i nije toliko problemm u kalorijama, već u prerađenim sastojcima -šećerima, natriju, prerađenom bijelom brašnu, biljnim uljima, sastojcima koji nisu u svom prirodnom stanju. Vaše tijelo mora raditi više da probavi prerađenu hranu a količina nutrijenata koju dobijete iz te hrane je minimalna. Umjesto da se fokusirate samo na broj kalorija, pokušajte jesti neprerađenu hranu koja je nabijena vlaknima i nutrijentima, poput jabuka i krušaka. Jedna velika jabuka ima oko 110 kalorija, ali je mnogo bolji izbor. Također je puna vlakana i držat će vas sitima duže.

3. Reducirajte natrij

reduciranje natrija
Pogledajte skrivene izvore natrija. Kruh, krekeri, komercijalni margarini, konzervirana hrana i umaci sadrže više natrija nego što možete i zamisliti. Većina zamrznutih ručkova sadrže više natrija u jednom obroku no što bi trebali pojesti dnevno. Samo zato što hrana ne djeluje slano ne znači da ne sadrži mnogo natrija. Uvijek birajte hranu s niskim natrijem, uvijek provjerite naljepnicu da usporedite količinu natrija u odnosu na ono što bi trebali konzumirati. Još bolje, radite svoje vlastite obroke sa cjelovitom hranom, gdje imate potpunu kontrolu nad sadržinom natrija.

4. Jedite manje obroke a češće

suho voće i orašidi

Umjesto da jedete tri velika obroka na dan, pokušajte jesti pet ili šest manjih obroka, to drži glad pod kontrolom tako da je manje vjerojatno da ćete žudjeti za nekim čipsom ili kolačem iz dućana. Jesti manje obroke češće, znači da nećete biti gladni između obroka. To će samo po sebi voditi ka boljem izboru namirnica, pošto ćete izbor hrane obavljati svojom glavom a ne trbuhom. Ključ uspjeha s ovom strategijom je da uvijek imate pripremljen neki zdravi zalogaj, držite ih u svojo torbi, aktovki, torbici ili u ladicvi stola na poslu. Držite nekoliko komada voća, nešto granolasto suho ili nešto sirovo (bademi, lješnjaci) tako da imate jednostavan obrok gdje god da jeste. Ne riskirajte da osjetite glad i posjetite dućančić preko puta i uzmete čips ili nešto slično.

5. Zamijenite zašećerena pića s vodom

voda

Voda je najbolje piće za zdravlje. Gazirana pića, kava, mlijeko, šejkovi za gubljenje na težini i energetski napitci svi sadrže sastojke koji mogli djelovati na vaše zdravlje i na vaš uspjeh u gubljenju kilograma. Oni su možda ukusniji nego voda, ali ne pomažu u održavanju zdravlja. Ako vam se ne sviđa okus vode, iscjedite malo voćnog soka u mineralnu vodu. Možete također miksati malo voća i umiješati ga u mineralnu vodu, daje okus na gazirano i odlična je zamjena za gazirana lagana pića.

Želimo vam puno uspjeha! 🙂

Upišite svoj email da bi primali obavijesti o napisanim novim tekstovima putem emaila