Danas ćemo malo pričati o jodu

morsko povrće jod_morsko

  • Jod je vrlo važan za funkciju tiroidne žlijezde, to je komponenta tiroidnog hormona tiroksina (T4) i triodotironina (T3). Manjak joda vodi ka hipotioroidizmu sa simptomima koji uključuju i dobivanje na težini, osjetljivost na hladnoću, umor i mentalna usporenost.
  • Jod je najdostupniji u morskoj hrani, uključujući i morsko povrće, poput morske trave i morske salate. Meso, jaja i mlijeko mogli bi imati ali i ne moraju dovoljnu količinu joda, ovisno o tome jesu li životinje imale ishranu dovoljno bogatu jodom.
  • Biljke koje rastu na tlu bogatom jodom, sadrže dobre količine joda. No gotovo je nemoguće predvidjeti koje su biljke ili neka druga hrana uzgajane na tlu bogatom jodom, bez testiranja nivoa nutrijenata prije konzumiranja, nema načina da znamo da li dobivamo dovoljne količine joda iz svoje hrane.

Morsko povrće je dobar izvor minerala i minerala u tragovima, a pogotovo je bogato jodom. Samo jedna žličica pahuljica morske trave sadrži 100% dnevnih potreba za jodom. Morska trava je također bogata jodom, jedno serviranje dobro prelazi preko 100% dnevne potrebe za jodom.

Kako koristiti morsko povrće u zelenim sokovima (smoothies)?

u prahu morsko povrće jod1

  • Prah morske trave i pahuljice morske salate je najlakše miksati u zelene sokove!  Jednostavno dodate čajnu žličicu (ili pola čajne žličice, ako vam je puna previše) u svoj smoothie i blendajte.
  • Kako je morsko bilje većinom slano i ima “morski” ukus, nemojte stavljati previše, no jedna žličica ili manje, neće djelovati loše na ukus voćnih smoothieja uopće, možda vam se i svidi.
  • Koristite slatko voće: poput banana, manga i svježeg šumskog voća (jagode, maline, kupine i sl.)
  • Kad radite zelene sokove s morskim povrćem, ne koristite: zeleno križonosno povrće, poput kelja, blitve, brokula ili zelenja korjenastog povrća (repe).Razlog je taj što križonosno povrće sadrži tiocijanate koji se sukobljavaju s jodom za tiroidnu žlijezdu i mogu pogoršati nedostatak joda (iako to ne mora nužno izazvati nedostatak joda). Nisam siguran je li to problem i kod ljudi sa zdravom tiroidnom žlijezdom, ali sigurnije je koristiti listove zelene salate ili maslačka u smoothieju gdje dodajete morsko povrće. Uglavnom ne treba miješati kelj i morsko povrće, pogotovo ako vam je morsko povrće jedini izvor joda!

Možda vam se okus morskog povrća i svidi, tko zna 🙂