Zeleni kašasti sokovi i sirova hrana za zdravlje

Kako napraviti bademovo mlijeko?

bademovo mlijeko

Volimo mlijeko od badema, ponekad ga i dodajemo sokovima (smoothie’s), ali ne kupujemo ga u dućanu, radimo ga sami. Doduše, lakše ga je kupiti u dućanu, ali je i puno skuplje, a i nije sigurno da je to ono što piše, u tom mlijeku ima dosta aditiva protiv kvarenja, pa to više i nije sirovo, pravo, ovako, kad ga sami napravimo znam da je to pravo mlijeko od badema. U biti je vrlo lako napraviti mlijeko od badema ili od bilo kojeg orašida, kao i od sjemenki (sezam, suncokret).

namakanje_badema

Mlijeko od badema, kućna izrada, sastojci:

  • 1 šalica sirovih preko noći namočenih badema
  • 4 do 5 šalica vode
  • 5 datula namočenih 20 minuta ili 2 čajne žličice ekstrakta vanilije (to je ako želite slađe mlijeko, nije nužno)

datulevanilija

Upute:

  1. Stavite bademe u veliku posudu s vodom i napunite posudu tako da pokrije bademe. Pokrijte s krpom i ostavite da odstoji na hladnom mjestu oko 24 sata, možete ih namočiti u hladnjaku da izbjegnete rizik od fermentacije. Nakon što se završi s namakanjem bademi splasnu, izlijte vodu u kojoj su se namakali i isperite ih s svježom vodom.
  2. Stavite badem u blender sa oko 4 do 5 šalica vode , dodajte datule i vaniliju, ako ih koristite, blendajte oko minute ili toliko da se više ne vide komadići datula ili badema. Nakon blendanja imati ćete gustu bijelu tekućinu sa puno pjene na vrhu.
  3. Procijedite bademovo mlijeko kroz vrećicu za cijeđenje (ako imate dobro cjedilo, može i kroz njega) u neku veću posudu. S vrećicom za mlijekom mogli bi dobiti više od mlijeka, ali je to malo neurednije.

Ako će te koristiti cjedilo, koristite žlicu da maknete pulpu s dna, kad se mlijeko procijedi, da bi ulili novo za cijeđenje. Gotovi proizvod dati će oko 4 do 5 šalica bademovog mlijeka, ako ga držite u hladnjaku može trajati 5 do 6 dana, no morate ga svaki put prije upotrebe promiješati. Možete ga koristiti u shakeovima, sokovima ili ga piti kao obično mlijeko.